Partneralimentatie

Wanneer jullie getrouwd waren of een geregistreerd partnerschap hadden, kan het zijn dat één van jullie recht heeft op partneralimentatie. Dit is een financiële bijdrage in het levensonderhoud van de ex-partner met het laagste inkomen. Het doel is om ervoor te zorgen dat deze partner na de scheiding niet in één klap te hard terugvalt in levensstandaard.

Partneralimentatie is wettelijk geregeld en geldt vooral als er een groot verschil in inkomen was tijdens de relatie. Jullie mogen hier zelf afspraken over maken en deze vastleggen in het echtscheidingsconvenant.

Partner alimentatie

Hoe wordt partneralimentatie berekend?

Bij het bepalen van de hoogte van de alimentatie wordt gekeken naar drie belangrijke factoren:

  • Behoefte: Wat is er nodig om het levensniveau van de minstverdienende partner zoveel mogelijk gelijk te houden?
  • Verdiencapaciteit: In hoeverre kan de ander zelf (weer) in het eigen levensonderhoud voorzien?
  • Draagkracht: Wat kan de betalende partner financieel opbrengen?

De draagkracht van de betaler is altijd leidend. Eerst wordt berekend wat er eventueel aan kinderalimentatie moet worden betaald (dit heeft altijd voorrang). Pas daarna wordt gekeken of er nog ruimte is voor partneralimentatie.

Hoe lang duurt partneralimentatie?

De duur van de partneralimentatie hangt af van de datum van de scheiding:

Gescheiden na 1 januari 2020:

De maximale alimentatieduur is in principe de helft van de duur van het huwelijk, met een maximum van 5 jaar. Er zijn echter uitzonderingen:

  • Bij een huwelijk van minstens 15 jaar en de alimentatiegerechtigde zit minder dan 10 jaar van de AOW-leeftijd af: alimentatie tot de AOW.
  • Als de alimentatiegerechtigde is geboren op of vóór 1 januari 1970 én jullie waren langer dan 15 jaar getrouwd: maximaal 10 jaar.
  • Hebben jullie kinderen onder de 12 jaar? Dan geldt een duur van maximaal 12 jaar. De alimentatie stopt wanneer het jongste kind 12 jaar wordt.

In bijzondere omstandigheden kan een rechter afwijken van de standaardduur

Gescheiden vóór 1 januari 2020:

  • Maximaal 12 jaar, als jullie langer dan 5 jaar getrouwd waren of kinderen hebben.
  • Bij een korter huwelijk zonder kinderen: alimentatieduur is dan even lang als het huwelijk.

Samenwoners

Voor samenwoners zonder huwelijk of partnerschap is er geen wettelijke verplichting tot partneralimentatie. Heb je wel een samenlevingscontract waarin hierover afspraken zijn gemaakt? Dan zijn die bindend, tenzij jullie samen besluiten hiervan af te wijken. Let op: om de partneralimentatie fiscaal aftrekbaar te maken of aan te geven bij de Belastingdienst, moet de afspraak zijn goedgekeurd door de rechter

Fiscaal

De partner die alimentatie betaalt, kan de betalingen aftrekken van het belastbare inkomen. Dit betekent dat de betalende partner minder belasting hoeft te betalen. De aftrekbaarheid van partneralimentatie is echter vanaf 1 januari 2020 in stappen verlaagd, waardoor de belastingvoordelen voor de betalende partij minder aantrekkelijk zijn geworden.

De ontvanger van de partneralimentatie moet de ontvangen alimentatie opgeven als inkomen in de belastingaangifte. Dit betekent dat de ontvangen alimentatie als inkomen wordt beschouwd en dat de ontvanger belasting moet betalen over dit bedrag.

Let op: invloed op hypotheek

Het betalen of ontvangen van partneralimentatie heeft invloed op je leencapaciteit bij het kopen van een woning. Houd hier rekening mee in je financiële planning na de scheiding.