Samen zorgen voor rust, duidelijkheid en emotionele veiligheid
Een scheiding is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in het leven van een gezin. Niet alleen voor de ouders, maar zeker ook voor de kinderen. Zij hebben niet gekozen voor deze verandering en begrijpen vaak niet volledig wat er gebeurt of wat het voor hen betekent. Tegelijkertijd voelen kinderen feilloos spanningen aan. Ze stellen vragen, trekken zich terug of proberen de boel bij elkaar te houden. Elke reactie is anders – en elke reactie is begrijpelijk.

Wat betekent een scheiding voor een kind?
Kinderen houden van beide ouders. Als die uit elkaar gaan, kan dat hun gevoel van veiligheid, vertrouwen en stabiliteit flink onder druk zetten. Ze kunnen zich verdrietig, boos, bang of schuldig voelen. Soms maken ze zich zorgen over praktische dingen (“Waar ga ik wonen?”) en soms over grote levensvragen (“Houden papa en mama nog wel van mij?”).
Juist in deze periode is het belangrijk dat ouders samenwerken – ook al is dat niet altijd makkelijk. Kinderen hebben namelijk niet zozeer last van de scheiding zelf, maar vooral van hoe die verloopt: vol ruzie en onduidelijkheid, of juist met respect, rust en ruimte voor gevoelens.
Ouders blijven – ook na de scheiding
Als ouder wil je het beste voor je kind. Ook als je uit elkaar gaat. Maar hoe doe je dat als de emoties soms hoog oplopen? Hoe zorg je ervoor dat je kind geen speelbal wordt van de situatie? En hoe maak je afspraken die niet alleen praktisch zijn, maar ook emotioneel kloppen?
Online programma
Het online programma begeleidt ouders om de scheiding zo vorm te geven dat de kinderen zo min mogelijk schade ondervinden. Daarbij wordt er niet gekeken naar maar juist ook naar de onderlinge communicatie, het ouderschap na de scheiding, en de emotionele impact op de kinderen.
Het online programma helpt bij:
- Het opstellen van een goed doordacht ouderschapsplan
- Communicatie met en over de kinderen
- Berekenen van kinderalimentatie
